Čtvrtek 20. dubna 2006
9:00-10.15 Valná hromada Společnosti pro dějiny Němců v Čechách v restauraci Tivoli
10.30 Zahájení konference v restauraci Tivoli (Velké Březno) Zdravice generálního ředitele Drinks Union, a.s. Ing. Jaroslava Lstibůrka 10.45 Vladimír Kaiser, Petr Žižkovský: Victor Cibich je živý a také přispěl k budování státu 11.10 Vít Vlnas: Cibichův přípitek jako osudový okamžik 11.30 Hans Peter Hye: Musik und politische Mobilisierung – diskusní příspěvek 11.45 Petr Lissek: Příspěvek k archeologii piva, středověká sladovna z Jenišova Újezdu – diskusní příspěvek
12.30-14.00 Oběd
14:00 Milan Svoboda: Cui bono? Právovárečné spory v pojetí regionální historiografii 18.-20. století (na příkladu Frýdlantu v 17. století) 14.20 Vladimír Maňas: Filip Kalivoda (1731-1783): regenschori a spoluzakladatel první veřejné hospody v Moravské Ostravě 14.40 Vladimír J. Horák: „Hospoda jako rodinná a příbuzenská skupina“. Na příkladu ostravské kultovni hospody Hobit 15.00 Jiří Rak: Vývoj názvů pivních značek a jejich vztah k historii 15.20 Marie Macková: „Jak c.k. úředník ke své legendě přišel“ 15.40 Jiří Pokorný: Ústřední jednota čsl. číšníků Otakar 16.00 Kristina Kaiserová: Spotřební každodennost v Cibichových časech, aneb co jsou „lepší a dobré časy“ Cibichova piva? – diskusní příspěvek 16.10 Josef Šebesta: Pivo jako inspirační zdroj v českých národních písních s hudební vložkou 17.00-17.20: Diskuse 17.30 Návštěva hrobu Victora Cibicha Večeře a společenský večer v restauraci Tivoli
|
Pátek 21. dubna 2006 9.30 Michael Viktořík: Geneze sladovnického průmyslu na Moravě od 60. let 19. století do konce druhé světové války 9.50 Tomáš Jiránek: Těžký život abstinenta v rakouské armádě poloviny 19. století (Průkopník střídmosti Emanuel Salomon z Friedbergu - Mírohorský) – diskusní příspěvek 10.05 Václav Houfek: Zpráva o služební cestě sládka Fritze Spalka z Ústí nad Labem do USA v roce 1909 10.25 Martin Krsek: Svět ústeckých hostinců v prvních letech okupace očima štamgasta 10.45 Miroslav Radoň: Dr. Georg Bruder – současník Victora Cibicha 11.05 Martin Veselý: Dokud nezůstane stát poslední. Geneze a zánik pivovarů v severozápadních Čechách 11.25-11.50 Závěrečná diskuse
12:00 – Exkurse v pivovaru a oběd
Konference se koná v prostorách restaurace Tivoli ve Velkém Březně, obec ca. 10 km od Ústí nad Labem na pravobřežní straně Labe.
|
|
|